Saturday 15 August 2009

Skottland 2009-10 - Sesongen starter her!

Hva skal man gjøre med skotsk fotball? Et land med fotball tradisjoner og historie som overgår de fleste andre nasjoner, to av verdens mest kjente lag og tidenes mest legandariske manager, Bill Shankly. Selv med alt dette er Skottland i en eneste stor blindvei når det kommer til fotball; det er elleve år siden de spilte i et internasjonalt mesterskap, 27 år siden et skotsk lag vant et europeisk klubbtrofe og ingen har kunnet tatt opp kampen mot Rangers eller Celtic siden Aberdeen vant ligaen i 1985.

I tilegg har de skotske klubbene nå enda mindre finansielle midler sammenlignet med sine naboer i England, etter at det irske tv-selskapet Setanta kollapset. Pengene de hadde pumpet inn i skotsk fotball var ikke i nærheten av engelsk standard, men nå må klubbene i SPL ta til takke med en mindre lukrativ avtale med Sky og ESPN for de neste tre årene. Gigantene Celtic og Rangers snuser igjen på mulighten til å forlate ligaen og hoppe over grensa til Premier League i England, mens kvaliten på resten av den skotske ligaen er under sterk tvil etter at Aberdeen og Motherwell tapte sammenlagt 8-1 og 6-1 mot henholdsvis tsjekkisk og rumensk motstand i Europa League. Den største ydmykelsen sto alikevel fjorårets cupfinalist Falkrik for ved å ryke ut mot FC Vaduc fra Liechenstein.

Så når SPL idag starter opp igjen i Skottland, så er det ikke rart skotske fotballfans ser litt pessimistisk på situasjonen, spesielt etter landslagets ydmykelse mot Norge i midtuka. Alikevel så finnes det noen positive signaler. Celtic har akkurat vunnet sin første bortekamp i europa på seks år og vil ane et aldri så lite håp om å ta en stor engelsk skalp ved å slå ut Arsenal i kvalifiseringen til Champions League. Selv om Rangers ikke har hentet inn forsterkninger i sommer har de heller ikke mistet noen av sine beste spillere - at det store egoet til Barry Ferguson har forsvunnet til Birmingham bør faktisk styrke laget - og de er allerede klare for gruppespillet i Champions League.

Hearts har endelig funnet stabilitet under den karismatiske ungarske treneren Csaba Laszlo og Aberdeen har gjort det riktige valget ved å ansette Mark McGhee som manager. I tillegg har Motherwell kapret en av de beste unge managerene fra den engelske ligaen, Jimmy Gannon, som førte Stockport til opprykk til League 1 i 2008.

S å hva vil skje i 2009-10? Ved første øyekast ser det like forutsikbart som vanlig; Celtic eller Rangers vil vinne ligaen, Hearts er i en god posisjon til gjenta tredje plassen fra i fjor, mens Aberdeen, Dundee United, Motherwell og Hibernian ser langt sterkere ut enn resten av de øvrige lagene i SPL. Håpet er at avstanden til Old Firm skal bli mindre, at Dundee United endelig får ut hele sitt potenisale under den veldig gode manageren Craig Levein og at Mark McGee kan virkelig få liv i den sovende giganten Aberdeen.

skotskfotball.blogspot.com sitt tips for 2009-10:

Scottish Premier League:

1. Celtic
2.Rangers
3. Hearts
4. Dundee United
5. Aberdeen
6. Motherwell
7. Hibernian
8. Kilmarnock
9. St. Johnstone
10. Falkirk
11. Hamilton
12. St. Mirren

Skotske F.A. Cupen: Celtic
Skotske Liga-cupen: Motherwell

1.divisjon:

Vinner:
Partick Thistle

Nedrykk
Greenock Morton

2.divisjon

Vinner:
Peterhead

Nedrykk:
Clyde

3.divisjon

Vinner:
Livingston

Siste plass:
Albion Rovers

No comments: